Despre parastase si pomeni

Despre parastase si pomeni

parastase si pomeniOdata cu trecerea in nefiinta a unei persoane dragi, familia are datoria morala de a comemora persoana decedata , dupa ritualurile crestine sau orice alta religie, prin inmormantare. Insa, pe langa aceasta, dogmele religioase recomanda si parastasele si pomenile ulterioare, chiar si mult timp dupa inmormantare.

Conform DEX-ului, parastasul reprezinta de fapt slujba de pomenire pentru cei trecuti in nefiinta.Insa, in aceeasi explicatie mai este vorba si de un colac inmanat preotului si celor ce asista la slujba de inmormantare.

Parastasul se face la anumite intervale de timp, conform dogmelor religioase, dupa cum urmeaza:

  • A treia zi dupa ziua decesului, moment ce coincide de regula cu ziua inmormantarii.Acest paratas se realizeaza in numele Sfintei Treimi
  • In a 9-a zi, parastas ce reprezinta de fapt cele 9 cete de ingeri , ceasul al noulea, de dinainte de moartea lui Hristos pe cruce
  • In ziua 40 de dupa deces, acest parastas aminteste de Inaltarea la Ceruri.
  • Urmatoarele parastase si pomeni vor fi la 3, 6 si 9 luni si vor fi in cinstea Sfintei Treimi
  • La 1 an dupa deces, parastas ce aminteste ca ziua mortii inlocuieste oarecum celebrarea zilei de nastere, pe cand persoana decedata era in viata pamanteasca.
  • Parastasele si pomenile ce se fac din an in an, pana la 7 ani, ritual ce aminteste de ziua 7 a creatiei.

La fiecare parastas sau pomana fie se organizeaza o masa in pomenirea celui decedat, fie se ofera un pachet cu alimente persoanelor ce sunt prezente la slujba de pomenire.In contextual acestor parastase si pomeni sunt voci care spun ca mancarea oferita trebuie sa fie calda,aburinda, acest lucru amintind de hrana sufletului la modul spiritual, iar aburii amintesc de inaltarea sufletului celui decedat la ceruri.Nu toata lumea respecta acest ritual, oamenii oferint pachete in limita bugetului sau in functie de obiceiurile zonei.

Parastesele si pomenile se organizeaza in zilele de sambata, cu mici exceptii.Conform dogmelor religioase aceasta zi este dedicate pomenirii celor trecuti in nefiinta. Se interzic parastasele in zilele de dumininca, in ziua de Inviere a Domnului, de Florii, incepand cu ziua de Craciun si pana laBoboteaza, in zile de post din timpul saptamanii, miercurea si vinerea.

Pe site-ul nostru veti gasi firme de servicii funerare care se ocupa de aceste parastase si pomeni, in servicii de catering sau prin intermediul restaurantelor proprii.